اثر قرص ضد بارداری بر جنین

آیا برای شما اتفاق افتاده که قرص‌های ضد بارداری را کنار بگذارید و فکر کنید حداقل چند ماه طول می‌کشد که باردار شوید، اما همان ماه اول باردار شوید؟ یا برای شما اتفاق افتاده که در زمانی که قرص‌های ضد بارداری را مصرف می‌کنید باردار شوید؟ اگر در مورد هورمون‌هایی که در این قرص‌ها بوده نگرانی دارید و تصور می‌کنید که ممکن است باعث آسیب به جنین بشوند ادامه مطلب را بخوانید.

آیا برای شما اتفاق افتاده که قرص‌های ضد بارداری را کنار بگذارید و فکر کنید حداقل چند ماه طول می‌کشد که باردار شوید، اما همان ماه اول باردار شوید؟ یا برای شما اتفاق افتاده که در زمانی که قرص‌های ضد بارداری را مصرف می‌کنید باردار شوید؟ اگر چنین بوده فکر نکنید که شما تنها هستید. موفقیت قرص‌های جلوگیری صد درصد نیست.

اما اگر در مورد هورمون‌هایی که در این قرص‌ها بوده نگرانی دارید و تصور می‌کنید که این هورمون‌ها ممکن است باعث آسیب به جنین بشوند مطالعاتی که اخیرا انجام شده نشان می‌دهد که چنین چیزی صحت ندارد.

مطالعات انجام شده در خصوص اثر قرص‌های ضد بارداری بر سلامت جنین

درست است که مصرف هر نوع دارو و قرص عوارضی دارد و اصولا روش‌های جلوگیری ممکن است آسیب‌هایی را در پی داشته باشند. اما مطالعاتی که شروع آنها به سال 1978 بر می‌گردد (در آن زمان دوز هورمونی قرص‌های ضد بارداری بیشتر هم بود) نشان می‌دهد که قرص‌های ضد بارداری که به صورت خوراکی مصرف می‌گردد باعث آسیب به جنین و نقص مادرزادی نمی‌شود.

نتایج مطالعه مجله پزشکی بریتانیا

در آخرین مطالعه‌ای که در این زمینه توسط مجله پزشکی بریتانیا (British Medical Journal) در سال 2016 انجام شده محققان با بررسی 880694 مورد زایمان در دانمارک که اطلاعات آن در ثبت ملی آن کشور موجود بود تحقیقات خود را انجام دادند. آنها نقص‌های مادرزادی عمده و مصرف قرص‌های ضد بارداری را در خلال سال‌های 1997 تا 2011 بررسی نمودند.

با وجود آنکه مطالعات مشابه دیگری در کشورهایی مثل ایالات متحده انجام شده اما آن مطالعات به حافظه افراد در مورد مصرف قرص ضد بارداری و زمان آن متکی بوده اما در این مطالعه اطلاعات نسخه‌های تجویز شده و زمان تجویز آنها در دسترس قرار داشت و به همین دلیل احتمال خطای انسانی به طرز قابل ملاحظه‌ای کمتر بود. مصرف قرص‌های ضد بارداری در میان این مادران به صورت زیر قابل دسته بندی است:

  • حدود 68 در صد خانم‌های دانمارکی از قرص‌های ضد بارداری استفاده کرده بودند اما بیش از 3 ماه قبل از باردار شدن آنرا کنار گذاشته بودند؛
  • حدود 21 درصد از خانم‌ها اصلا قرص‌های ضد بارداری مصرف نکرده بودند؛
  • حدود 8 درصد از آنها در کمتر از 3 ماه بعد از کنار گذاشتن قرص‌ها باردار شده بودند؛
  • حدود 1 درصد از آنها در حالیکه قرص‌های ضد بارداری را مصرف می‌کردند حامله شده بودند.

چرا پزشکان توصیه می‌کنند مدتی قبل از اقدام برای بارداری مصرف قرص‌ ضد بارداری باید متوقف شود؟

پزشکان توصیه می‌کنند چند ماه قبل از اقدام برای بارداری، قرص‌های ضد بارداری را کنار بگذارید و سراغ روش‌های جلویگری غیر هورمونی بروید. اما این موضوع به نقص‌های مادرزادی نوزاد مربوط نمی‌شود. مطابق نظر بریتانی چارلتون که مسئول گروه تحقیق در این مطالعه بود، توصیه پزشکان از آن جهت است که شما بتوانید تاریخ تقریبی زایمان خود را دقیق‌تر تعیین کنید: اگر بلافصاله بعد از توقف قرص‌ها باردار شوید امکان تعیین زمان آخرین قاعدگی وجود ندارد.

نتایج این مطالعه چه چیزی را به شما نشان می‌دهد؟

اگر بلافاصله بعد از قطع قرص‌های ضد بارداری یا حتی در زمان مصرف آنها باردار شدید نباید نگران باشید.

لازم است باید بدانید قرص‌های ضد بارداری به خصوص اگر مطابق دستورالعمل مصرف نشوند 100 درصد موثر نیستند. ضمنا مصرف آنتی بیوتیک‌ها هم اثر قرص‌های ضد بارداری را کاهش می‌دهد.

منبع: WhatToExpect.com

بیشتر بدانید:

متوقف کردن روش‌های جلوگیری از بارداری

اقدامات لازم قبل از بارداری

ترک سیگار در زمان اقدام برای بارداری