بارداری در سنین بالا

در مرحله اول، مهمترین مساله‌ای که در زمینه بارداری خانم‌های بالای 35 سال وجود دارد خطرات بارداری نیست بلکه آن است که بتوانند باردار شوند. قدرت باروری زنان بعد از 30 سالگی به مرور کاهش پیدا می‌کند. خوشبختانه، احتمال آنکه خانم‌های حدود 35 تا 40 سال بارداری سالمی را تجربه کنند خیلی کمتر از احتمال بارداری سالم خانم‌های جوان‌تر نیست.

در مرحله اول، مهمترین مساله‌ای که در زمینه بارداری خانم‌های بالای 35 سال وجود دارد خطرات بارداری نیست بلکه آن است که بتوانند باردار شوند. قدرت باروری زنان بعد از 30 سالگی به مرور کاهش پیدا می‌کند و سرعت این کاهش در 35 سالگی و بعد از آن در 40 سالگی بیشتر می‌شود.

حتی با وجود روش‌های کمک باروری مثل IVF، با افزایش سن، مسائل باروری و باردار شدن افزایش می‌یابد. خوشبختانه، احتمال آنکه خانم‌های حدود 35 تا 40 سال بارداری سالمی را تجربه کنند خیلی کمتر از احتمال بارداری سالم خانم‌های جوان‌تر نیست. همچنین احتمال اینکه زنان در سن 35 سالگی به طور طبیعی در عرض یک سال باردار شوند بیش از 50 درصد است.

آخرین سن باردار شدن چه زمانی است؟

اغلب زنان بالای 45 سن دیگر باردار نمی‌شوند و این سن تقریبا آخرین سن بارداری محسوب می‌شود. اگر بیش از 35 سال سن دارید می‌توانید شانس باردار شدن خود را با اجرای توصیه‌های پزشک، تشخیص چرخه قاعدگی، زمان تخمک گذاری و زمان‌هایی که شانس باردار شدن افزایش می‌یابد، خوب غذا خوردن، استراحت کافی و فعالیت منظم افزایش دهید.

معمولا بررسی نازایی برای خانم‌هایی که بعد از 12 ماه اقدام برای بارداری هنوز باردار نشده‌اند انجام می‌شود. اما اگر سن شما 35 سال یا بیشتر است و با گذشت 6 ماه هنوز باردار نشده‌اید نباید تا یک سال صبر کنید. اگر می‌بینید مشکلی وجود دارد مثلا پریود شما نامنظم است یا قبلا جراحی شکمی داشته‌اید بررسی نازایی شما باید خیلی زود انجام شود و شما باید هر چه سریع‌تر در خصوص این موضوع با پزشک خود مشورت نمایید.

در خصوص مسائل نازایی چه اقداماتی باید انجام داد؟

حتی اگر در زمینه باروری شما مساله‌ای تشخیص داده شود هنوز شانس زیادی برای بارداری دارید. پس از آنکه نتیجه تست بارداری شما مثبت شد، پزشک به دقت وضعیت شما را تحت نظر گرفته و آزمایشاتی مثل فشار خون، دیابت بارداری (که احتمال بروز آن در خانم‌های مسن‌تر کمی بیشتر است) و  غربالگری را برای بررسی سلامت جنین تجویز می‌کند.

اگر باردار شدید و سه ماهه اول به خوبی سپری شد با توجه به آنکه با افزایش سن، احتمال داشتن بچه با اختلالات کروموزومی بیشتر می‌شود باید آزمایش‌های غربالگری را کاملا جدی بگیرید. به عنوان نمونه، ریسک داشتن فرزند مبتلا به سندرم داون در 35 سالگی چندین برابر 25 سالگی است. همچنین ریسک تولد نوزاد با وزن کم و نوزاد نارس و سایر مسائل مثل سقط جنین و حاملگی اکتوپیک (خارج رحمی) بیشتر می‌شود.

معمولا برای خانم‌های باردار بالای 35 سال مشاوره ژنتیک توصیه می‌شود اما بهتر است قبل از بارداری برای مشاوره ژنتیک اقدام کنید. مشاور به شما اطلاعات مفیدی در مورد ریسک بارداری و نیز آزمایش‌های غربالگری می‌دهد. فراموش نکنید که ریسک‌های بارداری در هر سنی که باشید وجود دارد.

آیا بارداری در سنین بالا برای مادر هم خطراتی دارد؟

علاوه بر ریسک‌هایی که بارداری در سنین بالاتر برای جنین دارد احتمال بعضی از بیماری‌های ارثی مثل فشار خون بالا و دیابت برای مادر نیز بیشتر می‌شود. همچنین ابتلا به بیماری‌های بارداری مثل دیابت بارداری،‌ مسمومیت بارداری، جفت سر راهی و کنده شدن جفت هم شایع‌تر است.

بیشتر بدانید:

مسمومیت بارداری

فشار خون در بارداری و راه‌های کنترل آن