پارگی شدن کیسه آب

اغلب شما در مورد زنان بارداری که کیسه آب آنها به طور ناگهانی پاره شده مطالبی شنیده‌اید و شاید اینکه ممکن است شما هم دچار همین سرنوشت شوید، خیلی ذهن شما را مشغول ساخته باشد. خوشبختانه، این اتفاق در عمل کمتر رخ می‌دهد و بهتر است زیاد به آن فکر نکنید.

اغلب شما در مورد زنان بارداری که کیسه آب آنها به طور ناگهانی پاره شده مطالبی شنیده‌اید و شاید اینکه ممکن است شما هم دچار همین سرنوشت شوید، خیلی ذهن شما را مشغول ساخته باشد. خوشبختانه، این اتفاق در عمل کمتر رخ می‌دهد و بهتر است زیاد به آن فکر نکنید.

چگونه کیسه آب جنین پاره می‌شود؟

پاره شدن کیسه آب به معنای از هم گسیخته شدن کیسه مایع آمنیوتیک و نشانه آن است که جنین به زودی متولد خواهد شد. هیچ کس به درستی نمی‌داند چه چیزی باعث شروع فرایند زایمان در حدود هفته چهلم بارداری می‌شود. متخصصان بر این باور هستند که دلیل این اتفاق سیگنال‌هایی است که از جانب جنین به سمت مغز ارسال می‌گردد.

پاره‌شدن کیسه آب به چه شکل اتفاق می‌افتد؟

پاره‌شدن کیسه آب به ندرت به شکل خروج شدید مایع آمنیوتیک و اغلب به صورت سوراخ شدن و نشت تدریجی مایع تقریبا بی‌رنگ (زرد کمرنگ) و بی‌بوی آمنیوتیک است.

تفاوت مایع آمنیوتیک با ترشحات واژینال چیست؟

مایع آمنیوتیک، زرد کمرنگ است. برخلاف آن، ترشحات واژینال، سفید رنگ، غلیظ و شبیه ترشحات فاصله بین پریودها است. گاهی ترشحات خونی وجود دارد که نشانه نزدیک بودن زمان زایمان بوده و در آن رگه‌های صورتی یا قهوه‌ای خون دیده می‌شود.

تفاوت مایع آمنیوتیک با ادرار چیست؟

اگر مایع خارج شده، متمایل به رنگ زرد بوده و بوی آمونیاک بدهد احتمالا ادرار است. اگر بدون بو یا با بوی نسبتا شیرین باشد احتمالا مایع آمنیوتیک است.

آیا امکان دارد کیسه آب قبل از شروع درد زایمان پاره شود؟

بله ممکن است. اما تنها درصد نسبتا کمی از زنان قبل از درد زایمان با پارگی کیسه آب مواجه می‌شوند. در اغلب موارد،‌ قبل از آن علائم و هشدارهای زیادی مشاهده شده و فرصت کافی برای رسیدن به بیمارستان وجود دارد.

اگر کیسه آب بدون داشتن انقباض پاره شود، چه اتفاقی می‌افتد؟

در این حالت، احتمالا زایمان در راه است. بسیاری از خانم‌هایی که کیسه آب آنها قبل از شروع درد زایمان پاره می‌شود اولین انقباض را حدودا 12 ساعت بعد از اولین چکه مشاهده و سایرین حدودا 24 ساعت بعد از آن مشاهده خواهند کرد. اما در این اثنا مایع آمنیوتیک تمام نمی‌شود زیرا بدن دوباره آنرا تولید می‌کند.

در کمتر از یک دهم موارد، زایمان دیرتر از 24 ساعت بعد اتفاق می‌افتد. اگر کیسه آب سوراخ شده و به موعد تقریبی زایمان نزدیک باشید برای جلوگیری از عفونت، اکثر پزشکان حداکثر 24 ساعت بعد از نشت، القای زایمان را انجام می‌دهند.

چه کاری باید انجام دهید؟

اکثر پزشکان از قبل به بیماران خود توضیح می‌دهند در صورت پارگی یا نشت کیسه آب چکار باید بکنند. اگر راهنمایی‌های پزشک را فراموش کرده یا در مورد آنها تردید دارید حتما با او تماس بگیرید. اگر پزشک دستور داده که در 12 ساعت آینده و تا شروع انقباضات در منزل بمانید با توجه به آنکه لایه محافظ جنین برداشته شده باید مراقب عفونت خود و جنین باشید.

از نوارهای بهداشتی بزرگ استفاده کنید تا لباس‌های شما مرطوب نشود. واژن را کاملا تمیز نگهدارید. اگر حمام می‌کنید اطراف واژن را کاملا خشک نمایید. به خاطر داشته باشید که رابطه جنسی در این زمان ممنوع است. در صورتی که موارد زیر را مشاهده کردید بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:

کیسه آب پاره شده و مایع خروجی به رنگ سبز یا قهوه‌ای است. این بدان معنا است که بچه در رحم اولین دفع (مکونیوم) را انجام داده است؛
اگر چیزی در واژن خود احساس یا حلقه بند ناف را در دهانه واژن مشاهده می‌کنید.

بیشتر بدانید:

نوزاد نارس و مراقبت‌های لازم

نکاتی برای حفظ آرامش در زمان انتقال نوزاد به بخش NICU

زایمان اورژانسی در خانه