دارو دادن به کودک

یکی از مشکلاتی که اغلب والدین با آن مواجه هستند آن است که کودکان علاقه‌ای به خوردن دارو ندارند و آن را پس می‌دهند. به علت اینکه اغلب داروها تلخ و بدمزه هستند کودکان از خوردن آنها امتناع می‌کند و اگر والدین اصرار کنند کودک لجبازی می‌کند و این امر موجب آزار او می‌شود. همچنین ممکن است کمتر یا بیشتر از میان مورد نیاز که پزشک تعیین کرده، دارو بخورد.

یکی از مشکلاتی که اغلب والدین با آن مواجه هستند آن است که کودکان علاقه‌ای به خوردن دارو ندارند و آن را پس می‌دهند. به خصوص اگر کودک به اصطلاح بد دارو باشد پدر و مادر او خیلی اذیت می‌شوند. به علت اینکه اغلب داروها تلخ و بدمزه هستند کودکان از خوردن آنها امتناع می‌کند و اگر والدین اصرار کنند کودک لجبازی می‌کند و این موضوع موجب آزار او می‌شود.

همچنین ممکن است کمتر یا بیشتر از میزان مورد نیاز که پزشک تعیین کرده، دارو بخورد. در این مطلب سعی شده تعدادی از بهترین راهکارهای دارو دادن به کودکان معرفی گردد.

چهره‌ای خندان داشته باشید

دارو دادن به کودک باید مثل سایر فعالیت‌ها خیلی عادی انجام شود. وقتی که در حال دارو دادن به کودک هستید چنان رفتار کنید که انگار کاری لذت‌بخش انجام می‌دهید. کودکان به آسانی تن صدا و زبان بدن منفی شما را متوجه می‌شوند.

از جوانه‌های چشایی زبان کودک عبور کنید

اغلب کودکان داروهایی که مزه تلخ دارند را بیرون می‌دهند. برای جلوگیری از این اتفاق، بعضی از والدین حتی زمانی که کودکان به سنی رسیده‌اند که می‌توانند با لیوان نوشیدنی‌ها را میل کنند از قطره چکان یا سرنگ برای دادن دارو به کودک استفاده می‌کنند. برای انجام صحیح این کار، قطره چکان را از کنار وارد دهان کودک کرده و از زبان او دور نگه دارید و سپس به آرامی آن را فشار دهید.

مزه دارو را تغییر دهید

پزشک داروساز می‌تواند مزه دارو را کمی برای شما تغییر دهد مثلا کمی از طعم‌های میوه‌هایی مثل هندوانه، آلبالو و غیره را به آن اضافه کند. به خاطر داشته باشید که این کار حتما باید توسط داروساز یا با نظر پزشک انجام شود. همچنین می‌توانید از داروهای آماده طعم‌دار موجود در داروخانه‌ها استفاده کنید. به تجربه متوجه خواهید شد کودک شما به کدامیک از طعم‌ها علاقه بیشتری نشان می‌دهد.

به کودک اختیار بیشتری بدهید

زمانی که کودک شما به سنی رسیده که قدرت درک برخی مسائل را دارد به او اجازه دهید مثلا از بین فنجان یا قطره چکان یکی را برای خوردن دارو انتخاب نماید. این کار به او احساس بزرگ شدن و داشتن اختیار می‌دهد و او احساس می‌کند این تصمیم خود او بوده که دارو بخورد. همچنین تا جایی که زمان‌بندی مصرف دارو اجازه می‌دهد خود او تعیین کند چه زمانی دارو بخورد. او همچنین می‌تواند مزه دارو را انتخاب کند.

زبان کودک را کمی خنک کنید

در صورتی که پزشک اجازه می‌دهد با استفاده از یخ قبل از مصرف دارو زبان کودک را کمی خنک کنید. این کار باعث کرختی زبان شده و موجب می‌شود طعم بد دارو کمتر حس گردد. مراقب باشید که کودک یخ را قورت ندهد. ضمنا می‌توانید بجای خنک کردن زبان کودک، بعضی داروها که منعی ندارد را در یخچال نگهداری نمایید.

دارو را کمی گرم کنید

بعضی داروها وقتی خیلی سرد هستند مصرف آنها برای کودک آزار دهنده است. مثلا برای قطره چشمی بهتر است قبل از مصرف آن را در دستان خود نگهدارید تا به دمای بدن شما برسد و سپس از آن استفاده نمایید.

اجازه دهید کودک نقش پزشک را ایفا نماید

اگر کودک شما مثلا بتواند مثل یک پزشک به عروسک خود دارو بدهد برای او مصرف داروها پذیرفتنی‌تر است.

صداقت داشته باشید

به کودکان خود دروغ نگویید. مثلا در صورتی که دارو تلخ است به او نگویید دارو شیرین است. زمانی که کودک به سنی می‌رسد که می‌تواند مسائل را درک کند (۳ سال به بالا) بهتر است به او توضیح دهید که چرا مصرف دارو برای سلامتی‌اش مفید است. هرگز به کودکان نگویید دارو همان آب نبات یا خوراکی چیز دیگری است چون ممکن است آنها را به عنوان آب نبات بخورد.

از داروهای مشابه و روش‌های دیگر استفاده کنید

اگر کودک شما مثلا برای قورت دادن داروی جامد مشکل دارد می‌توانید طبق نظر پزشک از داروهای مشابه مایع آن استفاده کنید. یا اینکه اگر دارو جامد است (مثلا قرص)، تکه‌های آنرا داخل غذا به کودک بدهید. بهتر است تا حد امکان دارو را داخل شیر خشک بچه نریزید چون مزه تلخ دارو ممکن است باعث دلزدگی کودک از شیر خشک شود. ضمنا گاهی پزشک می‌تواند میزان مصرف دارو را در هر دفعه نصف اما تعداد دفعات آنرا دو برابر کند. پس بهتر است از او در این مورد سوال کنید.

چگونه می‌توان اطمینان یافت مصرف یک دارو برای کودک ضرر ندارد؟

هرگز به کودکان خودسرانه دارو ندهید. بدن کودکان آسیب‌پذیرتر است و بیشتر در معرض خطرات داروها و عوارض جانبی آنها قرار دارد. حتی برای بیماری‌های ساده با پزشک یا دستکم با پزشک داروساز مشورت کنید.

چگونه پیمانه مناسب را برای دارو دادن به کودک انتخاب کنیم؟

معمولا داروهای کودکان پیمانه مناسب خود را دارند. همیشه از پیمانه همراه دارو استفاده کنید چون با استفاده از قاشق‌های آشپزخانه و سایر پیمانه‌های خانگی نمی‌توان میزان دقیق مصرف دارو را تعیین کرد. اگر پیمانه دارو گم شد از پیمانه سایر داروها استفاده کنید یا از داروخانه پیمانه مناسب را تهیه نمایید.

چه داروهایی را دور بریزیم؟

تمام داروهای تاریخ گذشته و داروهایی که نسخه و دستور مصرف آنها در اختیار نیست را باید دور بریزید. حتی برای بیماری‌های ساده‌ای مثل سرماخوردگی حتما با پزشک مشورت نمایید و از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنید.

بیشتر بدانید:

کوتاه کردن و گرفتن ناخن‌های کودک

امتناع کودک از خوردن شیر مادر

کوتاه کردن موهای کودک برای بار اول

مقاومت کودک برای پوشیدن لباس و تعویض پوشک و راه حل آن