بانک خون بند ناف

زمانی که باردار هستید در خصوص مسائل مهمی مثل پزشک دوران بارداری، نام کودک، بیمارستان برای زایمان و غیره باید تصمیم بگیرید. یکی دیگر از موضوعاتی که اخیرا مطرح شده و اهمیت یافته، نگهداری خون بند ناف نوزاد در بانک خون بند ناف است. خوشبختانه، در حال حاضر این امکان در کشور ما نیز وجود دارد.

زمانی که باردار هستید در خصوص مسائل مهمی مثل پزشک دوران بارداری، نام کودک، بیمارستان برای زایمان و غیره باید تصمیم بگیرید. یکی دیگر از موضوعاتی که اخیرا مطرح شده و اهمیت یافته، نگهداری خون بند ناف نوزاد در بانک خون بند ناف است. خوشبختانه، در حال حاضر این امکان در کشور ما نیز وجود دارد. بانک خون بند ناف رویان از معروف‌ترین این مراکز است.

بانک خون بند ناف

نگهداری خون در بانک خون بند ناف به معنای جمع‌آوری خون بند ناف و خون قسمتی از جفت است. این کار به راحتی امکان‌پذیر بوده و خطری برای مادر و نوزاد ندارد. فقط کافی است از قبل هماهنگی‌های لازم با مرکز مربوطه انجام شده باشد تا نمایندگان آنها در زمان زایمان در بیمارستان حاضر شوند و چند دقیقه بعد از تولد نوزاد آنرا برای کاربردهای آتی ذخیره نمایند.

خون بند ناف، حاوی سلول‌های بنیادی‌ای است که در برخی نقاط دیگر بدن از جمله مغز استخوان وجود دارد و می‌تواند به انواع دیگر سلول‌های خونی تبدیل شود. خون بند ناف برای درمان بیماری‌هایی که به پیوند سلول‌های بنیادی نیاز دارند، استفاده می‌شود. از جمله این بیماری‌ها می‌توان سرطان خون، کم خونی، کم خونی داسی شکل و بیماری نقص دستگاه ایمنی را نام برد. تحقیقات برای بررسی سایر کاربردهای آن در درمان دیابت و بیماری قلبی و غیره ادامه دارد.

بانک خون بند ناف عمومی

در این بانک، خون بند ناف اهدایی برای موارد تحقیقاتی و نیز هر کسی که به آن نیاز پیدا کند، نگهداری می‌شود. خانواده‌هایی که در آستانه تولد فرزند خود قرار دارند، می‌توانند خون بند ناف فرزندشان را با هماهنگی پس از وضع حمل اهدا کنند. برای نگهداری خون در این بانک هزینه‌ای دریافت نمی‌شود.

خانواده‌هایی که خون بند ناف فرزنداشان را اهدا می‌کنند مالکیتی بر روی نمونه ندارند و این نمونه‌های ذخیره شده در بانک عمومی به صورت رایگان در اختیار بیماران نیازمند قرار می‌گیرد. بدین منظور، بعد از تولد نوزاد، ‌خون بند ناف جمع‌آوری شده و بدون نام به بانک خون ارسال می‌شود. اگر در آینده یکی از اعضای خانواده اهدا کننده به آن احتیاج پیدا کند نمی‌تواند آنرا پس بگیرد. در حال حاضر دولت و موسسات خیریه از این نوع بانک خون حمایت می‌کنند.

بانک خون بند ناف خصوصی

در این بانک، خون بند ناف نوزاد، برای استفاده اعضای خانواده نگهداری می‌شود که باید برای آن مبلغی پرداخت شود. قسمتی از هزینه، در ابتدا دریافت می‌شود و سپس به صورت سالانه مبالغ دیگری نیز باید پرداخت گردد. توصیه می‌شود خانواده‌هایی که به خصوص سابقه بیماری قابل درمان با سلول‌های بنیادی دارند، از این گرینه استفاده نمایند. می‌توان این نمونه را تا زمانی که آنها تمایل داشته باشند، در بانک نگهداری کرد.

با وجود آنکه سابقه استفاده از خون ذخیره شده در بانک‌های خون ایران هنوز اندک است اما استقبال از آن رو به افزایش است. استاندارد جهانی برای ذخیره‌سازی خون بند ناف بین 15 تا 20 سال است، اما از نظر علمی بهترین زمان برای استفاده از سلول‌های بنیادی خون بند ناف پنج سال اول نگهداری آن است.

بیشتر بدانید:

هفته اول بعد از تولد نوزاد

کم خونی نوزاد نارس و انتقال خون در NICU