زنانی که در بارداری دچار حالت تهوع میشوند اغلب شنیدن توصیههای تکراری اطرافیان خستهشان میکند: غذاهای بیمزه بخور، آب زیاد بخور، تعداد وعدههای غذایی ات را زیاد کن و حجم غذا را کم کن. اما یک راه حل ساده که کمتر در مورد آن شنیدهاید هم وجود دارد. ویتامین ب 6 (پیریدوکسین) یک راه حل ثابتشده است. حالت تهوع و استفراغ، میل به غذا را کم میکند. اگر قبلا هر چه دوست داشتید میخوردید اما حالا ممکن است تنها یک قاشق از غذا شما را راهی دستشویی کند. اجازه دهید ببینیم چرا این چنین میشود؟
شاید تعجب کنید اگر به شما بگوییم حالت تهوع از فرزند دلبند شما مراقبت میکند. این مکانیزم بدن برای دفع سموم و میکروارگانیسمها است. اما چرا حالت تهوع و استفراغ در انتهای سه ماهه اول فروکش میکند؟ در ادامه هم در مورد حالت تهوع بارداری که به بیماری صبحگاهی معروف است و هم در مورد راههای کنترل آن صحبت میکنیم.
آیا مصرف ویتامین ب6 در بارداری بیخطر است؟
حالت تهوع و استفراغ برای 74 درصد خانمهای باردار اتفاق میافتد. درمان معمولا از طریق تغییر رژیم غذایی و مصرف ویتامین ب6 انجام میشود. ویتامین ب 6 به صورت طبیعی در بسیاری از خوراکیها وجود دارد. ویتامین ب6 در رشد مغز و دستگاه عصبی جنین نقش حیاتی دارد. بنابراین بدن در دوران بارداری بیشتر از قبل به ویتامین ب6 نیاز دارد. اما مصرف بیش از اندازه این دارو ممکن است باعث آسیب به اعصاب شود. با توجه به آنکه دوز مناسب از فردی به فرد دیگر متغیر است برای بررسی بیخطر بودن و همچنین میزان لازم ویتامین ب 6 در حاملگی حتما با پزشک مشورت کنید.
علت بیماری صبحگاهی چیست؟
علتهای زیادی برای بیماری صبحگاهی وجود دارد. هنوز مطالعات زیادی در این خصوص در حال انجام است. اما چند تا از مهمترین دلایل آن به شرح زیر است:
تغییرات هورمونی
هورمون اچ سی جی و استروژن در بارداری افزایش پیدا میکند. علت آن است که هورمونها مثل پیامدهندههای شیمیایی عمل میکنند که جنین رشد کند. بدلیل ارتباط هورمونها سطح آدرنالین هم تحت تاثیر قرار میگیرد. از این رو علائمی مثل حالت تهوع و استفراغ نمایان میشود.
تغییر سطح آدرنالین
وقتی قند خون کاهش پیدا میکند سطح آدرنالین بالاتر میرود. جنین در حال رشد به قند و گلوکز نیاز دارد که باعث کاهش گلوکز مادر میشود. افزایش آدرنالین گلوکز ذخیره شده را وارد گردش خون میکند. علائم آن حالت تهوع، استفراغ کمشدن اشتها، تعریق و غیره است.
کمک به دفع سموم بدن
بیماری صبحگاهی بیمه سلامت طبیعت است. مطالعهای که در کتابخانه دارویی ملی انجام شده نشان میدهد در زمانهای گذشته، وقتی که انسانها گوشت و سبزیهای با طعم قوی را صرف میکردند میکروارگانیسمهای نهفته در آنها برای جنین خطر ایجاد میکردند. بیولوژی مادر برای دفع این سموم از طریق استفراغ تطبیق پیدا کرد.
در حال حاضر با وجود آنکه غذای ما خیلی سالمتر است اما بدن باز هم تلاش خود را برای محافظت از مادر و جنین انجام میدهد. شاهد دیگری که این تئوری را باورپذیر میکند آنست که حالت تهوع و استفراغ بعد از هفته 12 بارداری فروکش میکند. این زمانی است که جنین در مقابل سموم، عوامل بیماریزا و میکروارگانیسمهای موجود در خوراکیها به مراقبت کمتری نیاز دارد.
چگونه ویتامین ب 6 باعث کاهش حالت تهوع و استفراغ میشود؟
بعضی از مطالعات نشان میدهد زنان باردار با سطح پایینتر ویتامین ب6، بیشتر دچار بیماری صبحگاهی میشوند و مصرف ویتامین ب6 حالت تهوع و استفراغ را کاهش میدهد. علم مدرن هنوز دلیلی برای این موضوع پیدا نکرده است؛ فقط میدانیم که موثر است.
نکاتی برای کاهش حالت تهوع و استفراغ
اینها تعدادی از جایگزینهای ویتامین ب6 هستند. اما قبل از انجام آنها با پزشک خود مشورت کنید:
- وعدههای غذایی کمحجم میل نمایید. شکم خالی حالت تهوع را افزایش میدهد. بعد از بیدار شدن مقداری نان خشک میل نمایید.
- زنجبیل را به شکل چای زنجبیل، آدامس زنجبیل یا خود آن به رژیم غذایی اضافه کنید. بسیاری از متخصصان بر این باور هستند که مصرف متعادل زنجبیل به کاهش حالت تهوع کمک میکنند اما هرگز در خوردن آن زیادهروی نکنید.
- در صورتی که پزشک منع نکرده هر روزی مقداری پیادهروی کنید یا به کلاس یوگا بروید. بسیاری از خانمهای باردار معتقدند که استمرار ورزش در کاهش حالت تهوع در بارداری موثر بوده است.
پرسشهای پرتکرار
چقدر طول میکشد که ویتامین ب 6 حالت تهوع بارداری را کم کند؟
معمولا بعد از 6 تا 7 روز مصرف کپسولهای 10 میلیگرم ویتامین ب 6 به میزان 3 تا 4 بار در روز، حالت تهوع کم میشود.
چه خوراکیهایی از ویتامین ب6 غنی هستند؟
با اضافه کردن برخی خوراکیهای طبیعی به رژیم غذایی خود میتوانید دریافت ویتامین ب6 را افزایش دهید. غذاهایی مثل جگر گوساله، ماهی تون، ماهی سالمون، منابع غنی ویتامین ب 6 هستند. ضمنا، برگهای سبز تیره، پاپایا، موز، طالبی و پرتقال نیز مفید هستند. بعضی دیگر از خوراکیهای دارای این ویتامین عبارتند از:
- دانه آفتابگردان
- گوشت مرغ
- بوقلمون
- آووکادو
- اسفناج
- میوههای خشک مثل کشمش و زردآلو خشک
اگر ویتامین ب6 باعث کاهش حالت تهوع نشود؟
ممکن است دچار حالت تهوع شدید باشید که هایپرمزیس گراویداروم نامیده میشود. اگر دچار این حالت هستید حتما باید با پزشک تماس بگیرید. ممکن است بستری لازم باشد.
منبع: beingtheparent.com
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه